Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sunday, October 17, 2010

Y 345 : Tidak KiraTidak kira bidang apa sekalipun yang kita dalami, semuanya memerlukan kesungguhan dan niat yang betul. Niat mencari redha Allah. Setiap bidang ada tahap kesukaran masing-masing. Seperti diriku, bidang kejuruteraan bukan bidangku, semua istilah masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Tidak faham :)

Siapa kata hendak jadi jurutera berjaya itu senang?

Dalam bidang perubatan sekalipun, ada tahap kesukaran yang perlu dihadapi dengan tenang. Bukan senang ingin merawat pesakit, dan sesungguhnya kesembuhan itu datangnya daripada Allah. Ubat? Bukan semua ubat sesuai untuk semua pesakit.

Dalam hidup ini juga, tidak semua keadaan sesuai dengan diri kita. Lain orang lain caranya tetapi moga-moga matlamat kita sama. InsyaAllah.

Alhamdulillah baru balik dari hospital. Tujuan untuk jumpa pesakit, bersoal jawab tentang penyakit mereka, tetapi mungkin nasib tidak menyebelahi kami. Ginekologi Wad kosong! Balik dengan hampa, kena terus bersemangat.

Our great teachers are our patients, not books. Begitu juga bidang lain seperti guru, mereka perlu belajar daripada pelajarnya. Guru-guru zaman sekarang perlu punyai ilmu 'psycho' :) demi kebaikan pelajar itu sendiri. Jurutera juga perlu belajar daripada mesin-mesin mereka, perlu fahami fungsinya.

Ya, tidak kira bidang apa, semua punya keistimewaan tersendiri, saling melengkapi antara satu sama lain.

Bermula dengan ibu, siapa kata ibu tidak bekerja, SURIRUMAH adalah pekerjaan yang sangat berat, juga sangat mulia. Kerjanya 24 jam sehari, tidak ikut masa. Ibu mendidik kita, kemudian guru mula mengambil alih sedikit peranan ibu dalam mendidik. Kemudian, hasil didikan mereka ini, lahirlah seorang pendakwah terulung, guru, jurutera, ahli kimia, pakar forensik, doktor, peguam, peniaga, pengurus dan sebagainya.

Dan mereka-mereka ini akan melengkapi antara satu sama lain. Lihat. jurutera mencipta alat yang digunakan dalam bahagian penyelidikan, berguna untuk ahli sains. Alat-alat ini dijual oleh peniaga-peniaga terpilih, urusan kewangan pula diuruskan di bank-bank. Berkait sungguh!

Alat-alat yang doktor guna pun bukan doktor sendiri yang cipta. Ujikaji darah pun bukan doktor yang buat, X-Ray pun ahli pengimejan yang uruskan. Tetapi ini tidak bermakna kerja sebagai seorang doktor itu senang kan.

Tidak kira apa sahaja yang kita lakukan, niat biar betul. Kesungguhan perlu seiring sejalan dalam menuju redhaNya. Tidak kira pandangan manusia itu tinggi atau rendah pada kita, yang penting adalah redhaNya.

Tidak kira apa yang bakal kita tempuh, hakikat hidup berTuhan ini memerlukan kita untuk terus dekat denganNya. Wahai sahabat, jangan bersedih!

Tidak kira langit tinggi atau rendah kita tetap hamba,
Hamba yang perlu berusaha menggapai redhaNya.

Waallahua'lam

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates