Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, November 24, 2009

Gua Vs Dunia

Align Center

Adakah dunia itu seluas tapak tangan?

Sedangkan itu yang sering dibangga-banggakan kita dewasa ini. Hal dunia semata-mata sehingga terlupa akan alam yang kekal selamanya. ALLAH tidak pernah zalim terhadap hamba-hamba-Nya tetapi manusia itu sendiri yang seringkali menzalimi diri mereka sendiri.

Kenapa dunia itu sempit?


Kerana debu-debu dosa kian bertebaran di sana-sini. Mana arah tujuan? Apakah matlamat? [51:56]


Biarlah dunia itu hanya digenggaman, bila sampai masanya, genggaman itu pasti akan terlepas. Letakkan ISLAM itu di dalam hati. Kerana kesejahteraan beragama itu yang dicari, hiduplah berTuhan, bukan diperhambakan dunia sehingga melupakan pengakhiran.

Kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah permainan dan hiburan. Sedangkan kampung akhirat itulah hidup yang sebenar andai mereka mengetahui [al-Ankabut:64]Gua mampu menjadi seluas dunia?

Sudah semestinya boleh, asalkan diterangi dengan pelita keimanan, bertikarkan amal soleh sebagai hamparan. Mengapa tidak? Sempit kepada mereka yang hanya memandang kepada dunia fana ini. Bukalah jendela hati ke akhirat untuk kita lebih tekun memperhambakan diri kepada Pencipta tanpa meninggalkan dunia. Insya-Allah.

Nabi Yunus. Tempat yang sempit memberi seribu maghfirah. Apabila Nabi Yunus dimakan oleh ikan Nun, maka bergelaplah, hiduplah Nabi Yunus dalam kegelapan dalam beberapa ketika. Tiga kegelapan: kegelapan di dalam perut ikan, kegelapan di dasar lautan dan kegelapan malam. Tetapi di tempat yang sempat inilah, sinar cahaya keimanan mampu melonjak ke tahap maksima. Sepertimana yang kita ketahui, iman para rasul itu semakin meningkat dan tidak menurun, berbeza dengan manusia biasa. Imannya turun naik, tetapi itu bukan asbab untuk kita menyerahkan keimanan itu hidup berdikari. Kita yang menentukan naik atau turunnya.

"Tiada Tuhan selain Engkau ya ALLAH Yang Maha Suci. Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menganiaya diri sendiri."

Nabi Muhammad. Penghijrahan baginda mendapat banyak halangan. Tetapi ALLAH sentiasa menjaga, memelihara kekasih-Nya. Gua Thur menjadi tempat persinggahan. Sempit bukan? Tetapi di sanalah tempat yang ALLAH jadikan untuk menyelamatkan keimanan hamba-Nya, insan yang terpilih.

Waallahu'alam.

24/11/2009 Hidup bagai pentas luahan rasa. Tetapi matlamat akhirnya tetap sama..cuma kadangkala kita lupa dengan mengatakan matlamat kita berbeza. SELAMAT MELAKSANAKAN TUGAS HAMBA!!

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates