Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Friday, April 29, 2011

Kisah Cinta Pejuang Agung

KISAH CINTA AGUNG ~ Saidina 'Ali & Saidatina Fatimah

Dipendamkan di dalam hatinya, yang tidak diceritakan kepada sesiapa tentang perasaan hatinya. Tertarik dirinya seorang gadis, yang punya peribadi tinggi, paras yang cantik, kecekalan yang kuat, apatah lagi ibadahnya, hasil didikan ayahnya yang dicintai oleh umat manusia, yakni Rasulullah S.A.W. Itulah Fatimah Az-Zahrah, puteri kesayangan Nabi Muhammad, serikandi berperibadi mulia.

Dia sedar, dirinya tidak punya apa-apa, untuk meminang puteri Rasulullah. Hanya usaha dengan bekerja supaya dapat merealisasikan cintanya. Itulah Ali, sepupu baginda sendiri. Sehingga beliau tersentap, mendengar perkhabaran bahawa sahabat mulia nabi, Abu Bakar As-Siddiq, melamar Fatimah.

"Allah mengujiku rupanya", begitu batin ’Ali.

Ia merasa diuji kerana merasa apalah dia dibanding Abu Bakar. Kedudukan di sisi Nabi? Abu Bakar lebih utama, mungkin dia bukan kerabat dekat Nabi seperti ’Ali, namun keimanan dan pembelaannya pada Allah dan RasulNya tak tertandingi.

Lihatlah bagaimana Abu Bakar menjadi kawan perjalanan Nabi dalam hijrah sementara ’Ali bertugas menggantikan beliau untuk menanti maut di ranjangnya. Lihatlah juga bagaimana Abu Bakar berda’wah. Lihatlah berapa banyak tokoh bangsawan dan saudagar Makkah yang masuk Islam karena sentuhan Abu Bakar; ’Utsman, ’Abdurrahman ibn ’Auf, Thalhah, Zubair, Sa’d ibn Abi Waqqash, Mush’ab.

Ini yang tak mungkin dilakukan kanak-kanak kurang pergaulan seperti ’Ali. Lihatlah berapa banyak budak muslim yang dibebaskan dan para faqir yang dibela Abu Bakar; Bilal, Khabbab, keluarga Yassir, ’Abdullah ibn Mas’ud. Dan siapa budak yang dibebaskan ’Ali?Dari segi kewangan, Abu Bakar sang saudagar, insyaallah lebih bisa membahagiakan Fatimah.’Ali hanya pemuda miskin dari keluarga miskin.

"Inilah persaudaraan dan cinta", gumam ’Ali.

"Aku mengutamakan Abu Bakar atas diriku, aku mengutamakan kebahagiaan Fatimah atas cintaku." Namun, sinar masih ada buatnya. Perkhabaran diterima bahawa pinangan Abu Bakar ditolak baik oleh Nabi. Ini menaikkan semangat beliau untuk berusaha mempersiapkan diri.

Tetapi, ujian itu bukan setakat disitu, kali ini perkhabaran lain diterima olehnya. Umar Al-Khatab, seorang sahabat gagah perkasa, menggerunkan musuh islam, dan dia pula cuba meminang Fatimah. Seorang lelaki yang terang-terangan mengisytiharkan keislamannya, yang nyata membuatkan muslimin dan muslimat ketika itu yang dilanda ketakutan oleh tentangan kafir quraisy mula berani mendongak muka, seorang lelaki yang membuatkan syaitan berlari ketakutan.

Ya, Al Faruq, sang pemisah kebenaran dan kebathilan itu juga datang melamar Fatimah. Ali mendengar sendiri betapa seringnya Nabi berkata, ”Aku datang bersama Abu Bakar dan ’Umar, aku keluar bersama Abu Bakar dan ’Umar, aku masuk bersama Abu Bakar dan ’Umar”. Betapa tinggi kedudukannya di sisi Rasul, di sisi ayah Fatimah. Ali redha kerana dia tahu Umar lagi layak darinya. Tetapi, sekali lagi peluang terbuka, tatkala perkhabaran diterimanya, bahawa pinangan Umar juga ditolak. Bagaimanakah sebenarnya menantu pilihan nabi, sedangkan dua sahabat baginda turut ditolak peminangannya?

Pada suatu hari Abu Bakar As-Shiddiq r.a. Umar Ibnul Khatab r.a. dan Sa’ad bin Mu’adz bersama-sama Rasul Allah s.a.w. duduk dalam masjid. Pada kesempatan itu diperbincangkan antara lain persoalan puteri Rasul Allah s.a.w.

Saat itu baginda bertanya kepada Abu Bakar As-Shiddiq r.a "Apakah engkau bersedia menyampaikan persoalan Fatimah itu kepada Ali bin Abi Thalib?"

Abu Bakar As-Shiddiq menyatakan kesediaanya. Ia beranjak untuk menghubungi Ali r.a. Sewaktu Ali r.a. melihat datangnya Abu Bakar As-Shiddiq r.a. dgn tergopoh-gopoh dan terperanjat ia menyambutnya kemudian bertanya: "Anda datang membawa berita apa?"

Setelah duduk beristirahat sejenak Abu Bakar As-Shiddiq r.a. segera menjelaskan persoalannya: "Wahai Ali engkau adalah orang pertama yg beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta mempunyai keutamaan lebih dibanding dengan orang lain. Semua sifat utama ada pada dirimu. Demikian pula engkau adalah kerabat Rasul Allah s.a.w. Beberapa orang sahabat terkemuka telah menyampaikan lamaran kepada baginda untuk mempersunting puteri beliau. Lamaran itu telah beliau semua tolak. Beliau mengemukakan bahawa persoalan puterinya diserahkan kepada Allah s.w.t. Akan tetapi hai Ali apa sebab hingga sekarang engkau belum pernah menyebut-nyebut puteri beliau itu dan mengapa engkau tidak melamar untuk dirimu sendiri? Kuharap semoga Allah dan RasulNya akan menahan puteri itu untukmu."

Mendengar perkataan Abu Bakar r.a. mata Saidina Ali r.a. berlinang air mata. Menanggapi kata-kata itu, Ali r.a. berkata: "Wahai Abu Bakar, anda telah membuatkan hatiku bergoncang yang semulanya tenang. Anda telah mengingatkan sesuatu yang sudah kulupakan. Demi Allah aku memang menghendaki Fatimah tetapi yang menjadi penghalang satu-satunya bagiku ialah kerana aku tidak mempunyai apa-apa."

Abu Bakar r.a. terharu mendengar jawapan Ali itu. Untuk membesarkan dan menguatkan hati Imam Ali r.a. Abu Bakar r.a. berkata: "Hai Ali, janganlah engkau berkata seperti itu. Bagi Allah dan Rasul-Nya dunia dan seisinya ini hanyalah ibarat debu bertaburan belaka!"

Setelah berlangsung dialog seperlunya Abu Bakar r.a. berhasil mendorong keberanian Imam Ali r.a. untuk melamar puteri Rasul Allah s.a.w.

Beberapa waktu kemudian Saidina Ali r.a. datang menghadap Rasul Allah s.a.w. yg ketika itu sedang berada di tempat kediaman Ummu Salmah. Mendengar pintu diketuk orang, Ummu Salmah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.: "Siapakah yg mengetuk pintu?"

Rasul Allah s.a.w. menjawab: "Bangunlah dan bukakan pintu baginya. Dia orang yang dicintai Allah dan RasulNya dan ia pun mencintai Allah dan Rasul-Nya!"

Jawapan Nabi Muhammad s.a.w. itu belum memuaskan Ummu Salmah r.a. Ia bertanya lagi: "Ya tetapi siapakah dia itu?"

"Dia saudaraku orang kesayanganku!" jawab Nabi Muhammad s.a.w.

Tercantum dalam banyak riwayat bahawa Ummu Salmah di kemudian hari mengisahkan pengalamannya sendiri mengenai kunjungan Saidina Ali r.a. kepada Nabi Muhammad s.a.w. itu: "Aku berdiri cepat-cepat menuju ke pintu sampai kakiku terantuk-antuk. Setelah pintu kubuka ternyata orang yang datang itu ialah Ali bin Abi Thalib. Aku lalu kembali ke tempat semula. Ia masuk kemudian mengucapkan salam dan dijawab oleh Rasul Allah s.a.w. Ia dipersilakan duduk di depan beliau. Ali bin Abi Thalib menundukkan kepala seolah-olah mempunyai maksud tetapi malu hendak mengutarakannya."

Rasul Allah mendahului berkata: "Wahai Ali nampaknya engkau mempunyai suatu keperluan. Katakanlah apa yang ada dalam fikiranmu. Apa saja yang engkau perlukan akan kau peroleh dariku!" Mendengar kata-kata Rasul Allah s.a.w. yang demikian itu lahirlah keberanian Ali bin Abi Thalib untuk berkata: "Maafkanlah ya Rasul Allah. Anda tentu ingat bahawa anda telah mengambil aku dari pakcikmu Abu Thalib dan makcikmu Fatimah binti Asad di kala aku masih kanak-kanak dan belum mengerti apa-apa."

"Sesungguhnya Allah telah memberi hidayat kepadaku melalui anda juga. Dan anda ya Rasul Allah adalah tempat aku bernaung dan anda jugalah yang menjadi wasilahku di dunia dan akhirat. Setelah Allah membesarkan diriku dan sekarang menjadi dewasa aku ingin berumah tangga; hidup bersama seorang isteri. Sekarang aku datang menghadap untuk melamar puteri anda Fatimah. Ya Rasul Allah apakah anda berkenan menyetujui dan menikahkan diriku dengan Fatimah?"

Ummu Salmah melanjutkan kisahnya: "Saat itu kulihat wajah Rasul Allah nampak berseri-seri. Sambil tersenyum beliau berkata kepada Ali bin Abi Thalib: "Hai Ali apakah engkau mempunyai suatu bekal mas kahwin?"

"Demi Allah" jawab Ali bin Abi Thalib dengan terus terang "Anda sendiri mengetahui bagaimana keadaanku tak ada sesuatu tentang diriku yg tidak anda ketahui. Aku tidak mempunyai apa-apa selain sebuah baju besi sebilah pedang dan seekor unta."

"Tentang pedangmu itu" kata Rasul Allah s.a.w. menanggapi jawapan Ali bin Abi Thalib "Engkau tetap memerlukannya untuk perjuangan di jalan Allah. Dan untamu itu engkau juga perlu buat keperluan mengambil air bagi keluargamu dan juga engkau memerlukannya dalam perjalanan jauh. Oleh kerana itu aku hendak menikahkan engkau hanya atas dasar mas kahwin sebuah baju besi saja."

"Aku puas menerima barang itu dari tanganmu. Wahai Ali engkau wajib bergembira sebab Allah ‘Azza wa­jalla sebenarnya sudah lebih dahulu menikahkan engkau di langit sebelum aku menikahkan engkau di bumi!" Demikian riwayat yang diceritakan Ummu Salmah r.a. Setelah segala-galanya siap dengan perasaan puas dan hati gembira dgn disaksikan oleh para sahabat Rasul Allah s.a.w. mengucapkan kata-kata ijab kabul pernikahan puterinya: "Bahwasanya Allah s.w.t. memerintahkan aku supaya menikahkan engkau Fatimah atas dasar mas kahwin 400 dirham. Mudah-mudahan engkau dapat menerima hal itu."

"Ya Rasul Allah, itu kuterima dgn baik" jawab Ali bin Abi Thalib r.a. dalam pernikahan itu. Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab. Cinta tak pernah meminta untuk menanti. Seperti ’Ali. Ia mempersilakan.

Atau mengambil kesempatan. Yang pertama adalah pengorbanan. Yang kedua adalah keberanian. Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Puteri Sang Nabi, dalam suatu riwayat dikisahkan, bahwa suatu hari, Fatimah berkata kepada ‘Ali: "Maafkan aku, kerana sebelum menikah denganmu. Aku pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda"

‘Ali terkejut dan berkata, "Jikalau begitu, mengapakah engkau mahu menikah denganku? Dan Siapakah pemuda itu?"

Sambil tersenyum Fatimah berkata, "Ya, kerana pemuda itu adalah Dirimu"


*********************Itulah sebuah kisah cinta, kiranya lebih indah daripada kisah Romeo & Juliet atau Laila & Majnun. Penulis bukanlah seorang penulis kisah cinta, kisah ini daripada hasilan baca-baca di Facebook. Ada manfaatnya jika betul cara penggunaannya, InsyaAllah.

Penulis sendiri tahu kisahnya panjang, pasti ada yang baca lompat-lompat. Bacalah keseluruhannya untuk mudah dimanfaatkan, disampaikan kepada orang lain. InsyaAllah. Cinta itu tidak berkehendakkan penantian, ia berkehendakkan pengorbanan dan keberanian, juga redha. Hebat bukan?

Namun, rata-rata masyarakat masa kini, menyatakan rasa cinta kepada seseorang yang bukan mahram itu menjadi satu keperluan. Mesti katakan pada si dia hal yang sebenarnya, yang diharapkan si dia menerima dan sedia menanti.

Nasihat pada diri juga pembaca, jika benar-benar yakin ingin menyatakan rasa cinta (ikhlas untuk dijadikan teman hidup), maka beristikharahlah dan beristisyarahlah (usaha ikhtiar) dahulu dengan keluarga. Moga itu dapat menetapkan hati untuk yakin dengan pilihan yang telah dibuat. Jangan pula diungkap rasa itu pada si dia sebelum beristikharah kerana kata-kata itu akan menggoncang jiwa si dia. Sebaiknya, katakanlah rasa cinta itu kepada wali atau ibu si dia, itu lebih utama.

Namun, berdiamlah jika itu lebih baik agar terjaga hatimu dan hati si dia. Nyatakanlah andai bersedia, tiba masa itu. Ya, seperti Saidina 'Ali lakukan dengan berjumpa dengan ayahanda Saidatina Fatimah, Rasulullah. Hebat! Temui keluarganya, bukan dirinya.

Jangan dirisaukan, jika si dia jodohmu, maka itulah teman hidupmu nanti. Ya, usaha, ikhtiar itu penting. Maka berusahalah ke arah itu, InsyaAllah moga hasilnya diiringi redha Allah. Biar betul caranya.

"Aku ingin mendekatkan diri denganNya, mahu peroleh cintaNya dahulu." kata si dia.

Saudara/saudari seagamaku, andai dengan pernikahan itu lebih mendekatkanmu dengan Pencipta, kenapa tidak? Kenapa tidak menggapai cintaNya bersama teman hidupmu itu? Ya, kadangkala kita terlepas pandang.

Muhasabah diri.
Tetapkan matlamat, kuatkan azam.
Utamakan yang terpenting daripada yang penting.

Waallahua'lam.

29/4/2011 Penulis tidak pandai berkata soal cinta manusia, sangat mentah. Maaf, andai pendapat ini tidak dapat diterima, ini hanya satu pendapat yang subjektif.

Mahu diam-diam boleh?
:)

8 Buah fikiran:

Sirr said...

T__T
sweeetnye cite ni amal^^
nak nanges baca...
waduh, tersentuh hati ini mengenangkan kekuatan persahabatan para sahabat zaman dulu.dlam hal kebahagiaan sahabat,mereka mendahulukan sahabatnya dulu.

".....Wahai Ali engkau wajib bergembira sebab Allah ‘Azza wa­jalla sebenarnya sudah lebih dahulu menikahkan engkau di langit sebelum aku menikahkan engkau di bumi!"

ayat ni memang sweet! Betapa menunjukkan jodoh kita telah ditetapkan-Nya...tinggal tunggu masa dan waktunya tiba..

dont worries gitu ^^

AAZar @ Fikraa 'Abdullah said...

sweet kan..percaya pada Allah tetap no.1 :) InsyaAllah..ayat tu pun amal suka..tiada keraguan dalam ketentuan Allah, kerana itu yang terbaik!

InsyaAllah akan sampai masanya itu cik maryam :) hulur-hulur kad walimah ya nanti..

Sirr said...

nak copy paste cite ni letak dalam blog kite buleh?

AAZar @ Fikraa 'Abdullah said...

Silakan..artikel atas sumbernya dari FB..huraian bawahnya itu pndapat amal :) InsyaAllah, semoga bermanfaat ya..

.::: mr IQ :::. said...

Terima Kasih atas cerita yg indah ini... berkaca2 juga mata sy membacanya... Ayat yg disusun itu agak menarik, memudahkah pemahaman... terima kasih sekali lagi...

.::: mr IQ :::. said...

bleh tak bagi link dari FB tu?

AAZar @ Fikraa 'Abdullah said...

Linknya, cuba klik pada perkataan 'KISAH CINTA AGUNG' pada bahagian atas entry ini.

Terima kasih.

AAZar @ Fikraa 'Abdullah said...

Untuk memudahkan, ini linknya..InsyaAllah, perkongsian membawa rahmat.

Link : http://www.facebook.com/notes/faiz-yusri/kisah-cinta-agung-saidina-ali-saidatina-fatimah-/222860194395949 (copy & paste pada bahagian URL)

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates