Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Saturday, April 23, 2011

Biarpun Kecil

Biar kecil,
Tiada yang kecil,
Maka tiada yang besar,
Apatah lagi lebih besar.

Dari konsep kehidupan, kita yang baru sahaja melihat bumi, yang tidak pandai lagi berkata-kata, apatah lagi berjalan, hanya mampu melihat alam sekeliling ini, pada perkembangannya akan bermula dengan latihan untuk berjalan dan bercakap. Daripada tubuh yang kecil molek sehingga kini meningkat dewasa.

Jika dahulu ketinggiannya hanya 60cm, sekarang telah mencecah 160cm. Jika dahulu beratnya cuma 30kg, sekarang melebihi 50kg. Ya, berat boleh diturunkan jika mahu, tetapi average tetap meningkat.

Dari kecil, kini besar.

Dari perspektif ilmu, sejak lahir kita dilatih, diajar membaca, mengira dan menulis. Melukis juga tidak terkecuali dimana imaginasi dilatih supaya hidup kelak lebih kreatif. Ya, hidup mesti kreatif.

Jika dahulunya hanya mampu menulis A-Z, huruf besar, huruf kecil, sekarang sudah mampu mengarang sebuah penulisan yang panjang. Jika dahulu hanya tahu mengira 1-10, baca sifir 2 sambil bernyanyi-nyanyi, sekarang mahu kira EDD (Expected Date of Delivery; kiraan bagi jangkaan tarikh untuk bersalin/melahirkan) pun tidak menjadi masalah.

Dari kelebihan yang kecil, kini ia besar.

Dari perspektif alam, sejak lahir kita telah pun dibawa bersiar-siar, beriadah menikmati udara segar, melihat keindahan alam. Diajar untuk mensyukuri nikmat kurniaan Tuhan yang melimpah-ruah.

Bermula diajar, objek-objek alam yang kecil seperti daun, bunga, kayu dan akhirnya diajar secara menyeluruh seperti nama spesis pokok-pokok liar, nama saintifik bunga-bungaan dan sebagainya. Begitu juga dengan haiwan jinak dan liar, yang kini InsyaAllah lebih memahami akan fungsinya.

Dari kefahaman yang kecil, kini lebih luas, besar.Di atas adalah pendahuluan yang dikira mampu membuka minda kita untuk menjadi lebih besar, dewasa untuk memikirkan hal yang lebih besar, lebih bermanfaat. Bukan untuk sesiapa, tetapi untuk agama kita kerana Allah, InsyaAllah.

Untuk memikirkan perkara yang besar tidaklah memerlukan usia yang juga 'besar' tetapi keazaman yang cukup besar untuk lebih membesar, menjadi manusia yang benar-benar manusia

Ayuh memanusiakan manusia,
Untuk kita menjadi manusia yang benar-benar manusia.
(Ayat yang mengelirukan, tetapi fikirlah, tentu ada jawapan)

Tidak perlu memanusiakan orang lain, manusiakan diri kita dahulu. (Manusia itu satu kata nama, bagaimana pula boleh menjadi kata perbuatan) Ini hanyalah metafora, atau mungkin personifikasi.

Baik, kita lupakan segala ayat yang mengelirukan.
Mari berkongsi cerita, kisah insan kecil yang mempunyai semangat dan azam yang besar. Semangat dan azam yang besar atas nama apa? Tentunya Islam. Moga-moga satu hari nanti, kita juga mempunyai semangat dan azam yang besar seperti insan kecil yang istimewa ini. InsyaAllah.

Biar bertubuh kecil,
Namun jangan disangka yang kecil ini hanya si kecil,
Tetapi si kecil belajar untuk membesar,
Besarkan semangat dan azamnya,
Yang belum tentu dipunyai pemuda dewasa.

Dalam perang Badar, ada 2 orang remaja ansar, iaitu Muaz bin Afra' dan Auf bin Afra' masing-masing berumur 15 dan 16 tahun. Tidaklah umur mereka ini boleh digelar 'si kecil' tetapi di dalam peperangan, ya, mereka adalah si kecil yang sungguh luar biasa. Mereka berdua berada bersama Abdul Rahman bin Auf. Abdul Rahman pernah berkata dalam hatinya,

"Kalau boleh, biarlah orang yang berada di kiri dan kananku adalah orang yang lebih dewasa dan lebih berpengalaman dalam berperang"

Namun keraguan dalam hatinya hilang dengan melihat semangat yang ada pada dua orang remaja ini. Seorang daripada remaja ini bersuara, "Wahai Pak Cik, adakah Pak Cik kenal Abu Jahal? Aku dengar dia adalah orang yang banyak menyakiti Muhammad. Tunjukkan dia kepada aku. Aku ingin membunuhnya."

Abdul Rahman bin Auf terkejut dengan soalan itu. Soalan yang sama turut diajukan oleh remaja yang kedua itu. Abu Jahal dikawal ketat oleh orang-orangnya. Abdul Rahman akhirnya menunjukkan kepada mereka yang mana satu Abu Jahal. Belum sempat dia habis berkata-kata, dua orang remaja telah pun tangkas melompat menuju ke arah Abu Jahal.

Mereka merempuh barisan pertahanan yang mengawal Abu Jahal sehingga mereka berada betul-betul dihadapan Abu Jahal. Mereka memukul Abu Jahal dengan pedang mereka sehingga pukulan itu berjaya menjatuhkan Abu Jahal.

Abu Jahal yang cedera parah itu jatuh tetapi masih bernyawa.

Ikrimah, anak kepada Abu Jahal yang berada berdekatan dengan ayahnya berjaya membunuh Auf bin Afra'. Maka tamat riwayat seorang remaja, si kecil perang Badar yang gagah berani.

Muaz bin Afra' tidak patah semangat, dia segera berundur sambil memerangi tentera bukan Islam. Akhirnya, tangannya terpotong tetapi masih tergantung di badan. Segeralah dia berundur ke tempat tentera Islam.

Berundurnya Muaz bukan bererti kalah, tetapi pembakar semangatnya untuk terus berjuang di medan perang. Selepas membalut tangannya, dia kembali lagi berperang. Tangannya yang hampir putus itu mengganggu pergerakan. Akhirnya, Muaz terus memijak tangannya itu dengan kakinya sendiri supaya memudahkannya bergerak.

Muaz terus berperang sehingga syahid dalam peperangan. Syahid si kecil kedua yang gagah berani perang Badar.

Pergi si kecil tiada ganti,
Moga semangat besar berperang kerana Ilahi,
Mulai tersemai dalam hati muda mudi kini,
InsyaAllah.

Berita kecederaan Abu Jahal diketahui tentera Islam. Akhirnya, Abdullah bin Mas'ud menjumpai Abu Jahal dalam keadaan nyawa-nyawa ikan. Namun si Abu Jahal tetap membesarkan diri (besar yang ini yang perlu dijauhi) dengan berkata,

"Engkau (Abdullah, penjaga kambing-kambing di Mekah) sedang melakukan sesuatu yang bukan kedudukan kamu, wahai tukang jaga kambing." (kata-kata besar lagi sia-sia ini jangan kita contohi, tetapi pelajari untuk menjauhi) Pada masa itu, Abdullah bin Mas'ud memenggal kepala Abu Jahal dan membawa kepalanya kepada Muhammad.

Kemudian, setelah mengenalpasti tuan punya kepala itu, Nabi Muhammad berkata kepada para sahabat yang bermaksud, "Inilah dia Firaun umat Muhammad."

Tamatlah riwayat si pekata besar,
Besarnya hanya pada kata-kata yang tidak punya makna,
Yang diketahuinya adalah kejian dan kutukan,
Hayati pengajaran kisah,
Moga kita-kita tergolong dalam golongan yang beriman.

InsyaAllah.
Cukup sekadar satu perkongsian yang tidak seberapa. Tinggalan bagi mereka yang mahu menjadi besar (buat diri sendiri terutamanya).Kita tidak sedar diri kita-kita membesar. Siapa yang sedarkan kita? Adakah saudara-mara, "Eh, dah besar anak Mak Ani." Sampai bila mahu disedarkan, kenapa tidak kita sedar sendiri? Tepuk dada, tanya iman (Ya, Amal sila ketuk diri anda).

Muhasabah diri.
Selamat membesar, InsyaAllah.

Waallahua'lam.

23/4/2011 Dari yang sependek-pendeknya, kini menjadi panjang sepanjang-panjangnya. Hanya mahu menulis untuk diri, yang rasa diri masih kecil.

Segala yang baik itu hanya daripada Allah, pemilik segala isi antara langit dan bumi.

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates