Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, June 1, 2010

CC 016 : Berita!

Assalamualaikum,

Sedang kita menikmati kemewahan, keamanan di sini, saudara se-Islam kita di sana menanti di mana lagi mujahid dunia. Situasi rejim zionis mengganggu gugat keamanan dunia, apakah matlamat mereka? Mereka hanya juara bukan dalam medan peperangan, serangan yang tiada perikemanusiaan ke atas kapal Mavi Marmara sahaja sudah membuktikan tu semua.

Mari jenguk-jenguk akhbar hari ini. Daripada kita membaca majalah-majalah atau akhbar-akhbar hiburan, apa salahnya kita mengambil tahu keadaan saudara se-Islam kita.

Flotila bantuan tak bawa senjata

KUALA LUMPUR 31 Mei - Salah seorang aktivis pro-Palestin dari Malaysia yang menyertai 'Flotila Pembebasan' membawa bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza menafikan aktivis pro-Palestin yang menaiki kapal Mavi Marmara membawa senjata.

Seorang wakil delegasi Malaysia daripada Perdana Global Peace Organisation (PGPO), Shamsul Akmar Musa Kamal ketika menghubungi Utusan Malaysia hari ini berkata, tidak ada seorang pun aktivis mahupun kapal-kapal yang menyertai 'Flotila Pembebasan' ke Gaza membawa senjata.

''Setiap kapal yang menyertai misi bantuan kemanusiaan ini telah diperiksa setiap kali sampai di pelabuhan-pelabuhan negara-negara terbabit.

''Kami (kapal-kapal) telah diperiksa dengan ketat semasa tiba di Ireland, Cyprus, Gilbralta dan Malta,'' katanya.

Beliau berkata, Israel sengaja menggunakan alasan itu untuk menyerang kapal Mavi Marmara.

Shamsul Akmar yang menaiki kapal Rachel Corrie menyertai konvoi kapal-kapal membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza itu kini berada di belakang setelah kapal itu terlewat berlepas dari Malta apabila pihak berkuasa Cyprus enggan memberi kebenaran kepada kapal tersebut berlepas melalui pelabuhannya.

''Kami terlewat berlepas kerana terpaksa menggunakan laluan dari Malta untuk berlepas setelah Cyprus enggan membenarkan kami berlepas dari pelabuhannya,'' kata beliau.

Menurutnya, kapal Rachel Corrie yang mereka naiki berlepas malam tadi dan kini berada 800 batu nautika dari Gaza.

''Kapal kami kini berada di Laut Mediterranean pada pukul 11 pagi (kira-kira pukul lima petang waktu Malaysia) pada jarak 800 batu nautika dari Gaza,'' katanya.

Shamsul Akmar berkata, kapal Rachel Corrie dijangka tiba dalam masa dua hari lagi bersama dua lagi kapal Challenger 1 dan Challenger 2 yang bertolak lebih awal.

Beliau berkata, semua kapal yang menyertai misi itu tidak membawa senjata kerana misi turut disertai seorang tokoh Nobel Keamanan, Mairead Corrigan Maguire dari Ireland dan bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Denis Halliday.

Menurutnya, sebanyak sembilan kapal menyertai flotila tersebut bersama-sama 700 aktivis pro-Palestin.

Beliau melahirkan rasa sedih dengan berita kapal Mavi Marmara diserang tentera Israel dan mendoakan aktivis pro-Palestin yang lain yang berada di atas kapal itu selamat.

Menurutnya, terdapat empat wakil Malaysia dalam kapal Turki itu termasuk dua wartawan Malaysia.

Seramai 16 aktivis pro-Palestin terkorban dalam serangan tentera Israel itu pagi ini waktu tempatan. - Utusan

Jelas sekali propaganda Israel. Alasan demi alasan diberikan, kebenaran itu bukan dengan alasan. Bila hati sudah mati, tidak sesiapa dapat memberikan petunjuk kepada mereka selain daripada Allah. Ya, hidayah itu milik Allah. Sesungguhnya pengetahuan Allah itu merangkumi segala yang ada di antara langit dan bumi.

Mari kita jenguk lagi berita-berita uatama akhbar hari ini.

Flotila Gaza diserang Israel

BAITULMAQDIS 31 Mei - Sekurang-kurangnya 19 terkorban dan 30 lagi cedera apabila komando Israel hari ini menyerang flotila yang membawa beratus-ratus aktivis pro-Palestin dalam misi bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza, setelah mendakwa mereka menghadapi tentangan tidak disangka-sangka ketika menaiki kapal tersebut.

Sebuah badan amal Turki menyatakan bahawa kebanyakan mangsa yang maut terdiri daripada rakyat negara itu.

Kedua-dua belah pihak memberi maklumat berbeza-beza tentang apa yang berlaku dengan rejim Zionis mengarahkan semua maklumat berhubung mangsa yang cedera atau terbunuh dalam operasi kejam itu dihalang daripada disebarkan.

Berita terkini yang diperolehi menerusi khidmat pesanan ringkas daripada konvoi Life Line for Gaza (LL4G) dari Malaysia menyatakan bahawa satu daripada enam kapal dalam misi itu, Mavi Marmara telah diserang oleh helikopter tentera Israel pada pukul tujuh pagi waktu Mekah (kira-kira pukul 12 tengah hari waktu Malaysia).

Persoalan masih berlegar mengenai nasib penerima anugerah Nobel Keamanan 1976, Mairead Corrigan Maguire dari Ireland Utara dan ahli Parlimen Eropah yang juga bangsa Yahudi yang terselamat dari Holocaust, Hedy Epstein, 85.

Sementara itu, nasib wartawan Malaysia dari saluran Astro Awani, Ashwad Ismail dan Shamsul Kamal Latip masih belum diketahui, namun enam lagi rakyat Malaysia lain berada dalam keadaan selamat.

'Flotila Pembebasan' itu menuju ke Gaza dalam misi untuk menarik perhatian dunia mengenai kepungan selama tiga tahun rejim Zionis ke atas wilayah Palestin itu selepas pergerakan Hamas mengambil alih kuasa di sana.

Kumpulan kapal itu mula menuju Gaza dari perairan antarabangsa Cyprus pada pukul tiga petang (pukul lapan malam tadi waktu Malaysia), dengan harapan dapat memasuki perairan Gaza pada waktu siang,

Enam jam selepas bertolak, tiga bot peluru berpandu Israel meninggalkan bandar Haifa untuk memintas flotila itu.

"Amat menjelikkan bila mereka naik ke atas kapal dan menyerang orang awam. Kami adalah orang awam," kata jurucakap pergerakan Free Gaza, Greta Berlin yang menganjurkan flotila itu.

Hamas hari ini turut menyeru negara-negara Arab dan umat Islam 'bangkit' mengadakan protes di hadapan Kedutaan Israel di seluruh dunia bagi membantah tindakan pasukan tentera laut rejim Zionis Israel itu,

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengutuk serangan itu dan menyifatkannya sebagai 'pembunuhan besar-besaran' sementara Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa menyifatkan ia sebagai 'jenayah' ke atas misi kemanusiaan.

Moussa juga meminta mesyuarat tergempar diadakan bagi membincangkan tindakan yang perlu diambil oleh badan yang dianggotai 22 negara Arab itu terhadap 'tindakan pengganas' Israel ke atas flotila bantuan antarabangsa itu.

Flotila tiga kapal kargo dan tiga kapal penumpang itu mengangkut 10,000 tan bahan bantuan dan 700 aktivis yang dilarang oleh rejim Zionis seperti simen dan bahan-bahan pembinaan lain.

Ini adalah kali kesembilan pergerakan Bebaskan Gaza cuba membawa masuk bantuan kemanusiaan ke Gaza sejak Ogos 2008.

Israel membenarkan kapal seumpamanya masuk lima kali tetapi telah menarik balik kebenaran itu daripada memasuki perairan Gaza sejak serangan ketenteraan Zionis ke atas Gaza pada Disember 2008 hingga Januari 2009. - AFP/AP/Utusan

Propaganda tanpa berselindung daripada pihak yahudi laknatullah. Kita yang dikurniakan Allah akal fikiran ini boleh berfikir. Bagaimana kita boleh membantu?

  • Doakan saudara se-Islam kita di sana. Kerana doa itu adalah raja segala senjata, kecanggihannya mengikut arus kemodenan.
  • Boikot! [Nanti amal senaraikan, InsyaAllah, selongkar segala produk mereka]

Walau apa sekalipun yang berlaku, aturan Allah itu tiada siapa yang mampu menghalangnya. Kudrat dan iradatNya akan kekal selamanya menakluki dunia. Oleh yang demikian, usah kita persoalkan setiap apa yang terjadi di atas muka bumi ini.

Janji Allah itu adalah kepastian yang Islam itu akan tertegak jua akhirnya, hanya Allah tahu akan waktunya. Sesungguhnya dia lbh mengetahui akan setiap sesuatu, sedangkan kita tidak mengetahuinya.

Waallahua'lam.

1/6/2010 Sedia hadapi, terima segala aturanNya. Sedia!

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates