Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Wednesday, May 20, 2009

2 Neo-Blogs

Assalamualaikum

InsyaALLAH dalam masa terdekat ini akan ada 2 blog baru dimana menempatkan himpunan laman web-laman web yang bermanfaat buat semua. InsyaALLAH.
  • Himpunan laman web Islamik (I-WOL)
  • Himpunan laman web Hal-Ehwal Perubatan (Xcell-Med)
InsyaALLAH kita cuma merancang. Actually untuk kemudahan diri sendiri, tapi tidak salah untuk berkongsi. Ilmu bukan milik sesiapa tetapi milik Dia, jangan kita bermegah dengan ilmu yang ada, tetapi bersyukurlah dengan ilmu yang ALLAH kurniakan pada kita.

Sebelum ini ada sebuah hadith yang telah dikongsikan tapi rasanya alangkah baiknya jika kita ulang semula. Hadith yang ringkas tetapi maksudnya, simboliknya menarik.

Dari Abu Musa r.a katanya, Nabi s.a.w bersabda:”Perumpamaan petunjuk dan ilmu pengetahuan yang Allah mengutuskan aku untuk menyampaikannya seperti hujan lebat jatuh ke bumi. Bumi itu ada yang subur menghisap air, menumbuhkan tumbuh-tumbuhan dan rumput-rumput yang banyak. Ada pula yang keras, tidak menghisap air sehingga tergenang. Maka Allah memberi manfaat dengan ia kepada manusia. Mereka dapat minum dan memberi minum (binatang ternak dan sebagainya), dan untuk bercucuk tanam. Dan ada pula hujan yang jatuh ke bahagian lain iaitu di atas tanah yang tidak menggenangkan air dan tidak pula menumbuhkan rumput. Begitulah perumpamaan orang yang belajar agama yang mahu memanfaatkan apa yang aku disuruh Allah menyampaikannya, dipelajarinya dan diajarkannya. Dan begitu pula perumpamaan orang yang tidak mahu memikirkan dan mengambil peduli dengan petunjuk Allah yang aku diutus untuk menyampaikannya.” (Riwayat al-Bukhari)Ilmu,
Ibarat pokok yang rendang buahnya,
Boleh dipetik sesiapa yang mahukannya,
Malah buahnya gugur bila tiba masanya,
Indahnya pokok yang rendang,
Rendangnya bukan ke mana,
Ia merendang ke akhirat..

Waallahu'alam

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates