Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, October 31, 2013

Encik Syukur di Bumi Jogja

Dengan nama Allah, hari ini masih diberi nafas untuk terus dihelakan. Alhamdulillah. Fuh! Masih ada kesempatan untuk terus gerakkan tangan beri manfaat sebanyak yang boleh. Insya Allah.

Beberapa minggu lepas, saya berada di sebuah negara yang belum pernah dijejakkan kaki sebelum ini. Ini kali pertama ke oversea, walaupun sudah berpuluh-puluh kali berulang-alik ke over the sea. Inilah saya! Kali ini menemani encik zawj untuk menjalankan tugasnya disana. Ala-ala field trip, site visit. Ya, mengambil peluang ini untuk lebih mengenali encik zawj, sahabat-sahabatnya dan persekitarannya. Sambil menyelam, kita cari mutiara-mutiara di dasar lautan.

Setibanya di sana, mula dengar bahasa yang sebelum ini hanya didengar di dalam sinetron TV.

"Mbak mahu ke mana?"

"Mbak dari Malaysia ya?"

 Angguk-angguk. "Ya pak."

Sepanjang perjalanan, sentiasa mencari mutiara-mutiara yang boleh di bawa pulang.

Mutiara 1: Usaha tangga untuk ke Menara Jaya

Apabila kita kata berjaya, sangat sujektif. Ada yang sudah dapat masuk universiti, sudah dianggap berjaya. Ada yang dapat jadi top 10 student sudah dianggap berjaya. Ada yang dapat masak satu lauk satu hari, sudah dianggap berjaya. (hehe!) Berbeza-beza kan.

Begitu juga di negara yang sudah saya lawati ini. Jogjakarta. Usaha mereka untuk hidup, Masya Allah. Super awesome! Daripada usia mda hingga ke lanjut usia, masih berusaha untuk mencari sesuap nasi.Saya ke Malioboro, di tepi-tepi jalan ada beca, kereta kuda. Saya bersama group encik zawj (4 orang) mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja. Sepanjang kaki melangkah itu, ada sahaja gerangan yang menegur untuk ajak naik beca, naik kereta kuda. Hanya mampu senyum, tidak terkata apa-apa.

"Enggak apa-apa Pak, kami jalan kaki saja."

Barangkali bagi mereka, siapa yang dapat customer dianggap berjaya. Mungkin (angkat bahu). Sekali naik RM6 harga matawang Malaysia. Akan dibawanya bersiar-siar sekitar Malioboro (bukan pekan kecil tapi besar!). Sebelum pulang, kami sempat naik beca sekitar pekan itu. Wah! Super hebat kaki Pak Cik. Rasa kasihan pula, banyak kawasan berbukit. Berat kami berdua, mahu lebih 100kg. Super tabah Pak Cik ni.

Ramai juga penjual-penjual jalanan. Berusaha keras untuk menjual. Sehingga terpancarlah sifat defensive encik zawj. Kini lebih mengenali. Insya Allah. Alhamdulillah wa Alhamdulillah.

Mutiara 2: Sederhana, cukup apa yang ada

Hidup mereka disana sangat sederhana.Sedangkan kita disini, mencari kemewahan tanpa hala tujuan. Semasa kami berjalan-jalan sekitar pekan untuk melihat struktur bangunan dan cara hidup masayarakat disini. Kami tercari-cari surau. Tiba di satu perkampungan dan ada satu surau yang nampak seperti mahu dibangunkan dan seperti tidak digunakan. Namun kami rehat disitu dan tertidur sehingga masuk waktu maghrib. Orang kampung mula memenuhi surau, kanak-kanak juga ramai.

SubhanAllah!

Kami solat jemaah disana. Mereka hidup sederhana dan serba cukup. Harmoni! Sedangkan kita disini, ada sahaja yang tidak cukup, kononnya hidup tidak sempurna. Ada sahaja yang kurang sehingga tidak terlihat nikmat melimpah ruah yang Allah telah berikan.

Kita lihat masalah itu sebagai suatu kekurangan sehingga lupa masalah itu yang akan menjadikan kita insan yang lebih kuat dan capable untuk hadapi jalan hidup yang seterusnya. Oh kita lupa!


Mutiara 3: Yakin sentiasa dibawa jalan-jalan bersama

Kami sempat ke kawasan perkampungan berhampiran dengan gunung Merapi. Gunung berapi yang dijangka meletus setiap 5 tahun. Kali terkahir meletus adalah pada tahun 2010. Sekarang 2013 (selamat-selamat). Kena beringat, 'Kun fayakun' bukan agenda manusia.

Di bawah kawasan gunung berapi itu, ada yang buka perniagaan. Ada ala-ala kawasan pelancongan, ada jeep untuk bawa naik ke gunung berapi, untuk melihat sendiri kesan-kesan letusan. Kami tidak berkesempatan untuk naik ke atas disebabkan masa yang tidak mengizinkan.

Sempat saya berborak dengan orang disana.

"Kalau gunung berapi ini meletup, kawasan ini bagaimana mbak?" Tanya saya.

"Kawasan ini pun rosak, hancur, kena asap dan debu panas." Jelas kakak itu.

"Lepas rosak, bina semula lah ye tempat ni." Tanya lagi.

"Iya, kami bina semula perkampungan disini tapi sekarang lebih di bawah." Kata kakak itu lagi.

"Mbak tidak takut ke? Mbak tidak cari kerja lain yang lebih selamat." Sambung tanya.

"Kami yakin, disini rezeki kami. Keturunan kami disini." Tenang dia menjawab.

SubhanAllah. Tertanya-tanya, bagaimana mereka hidup. Mampukah saya hidup seperti mereka? Betullah, setiap apa ujian buat hambaNya itu berkadar dengan kemampuan hamba-hambaNya. No doubt!

Mutiara 4: Sabar itu bawa aman

Apabila meletak diri sebagai rakyat di Jogja ini, terasa diri tidak akan tertahan dengan keadaan di sini. Kereta banyak, jalan sesak, bunyi hon di sepanjang jalan. Fuh! Sabar memang kena tinggi.

Pernah kata kepada Encik Zawj, "Abang, kalau Amal bawa kereta disini, mesti ramai orang Amal langgar."

 Pecah gelak tawa.

Tetapi itulah kenyataannya. Allah meletakkan kita dimana kita mampu untuk hidup, mampu menyesuaikan diri. Bukan suka-suka Allah letak kita di serata dunia ini. Hakikatnya, kita bersaudara!

Moga penulisan ini bermanfaat untuk diri kami dan kamu-kamu :)

Waallahu'alam.

Terima kasih Encik Syukur kerana menampakkan diri di bumi Jojga :)

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

 
Blogger Templates