Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Saturday, December 8, 2012

Teh Tarik Ais

Dalam duduk diam-diam, rehatkan diri di awal pagi. Terasa hendak berubah ke peringkat yang lebih baik. Level UP! Tetapi bila fikir-fikir semula, boleh kah?

"Dah cuba banyak kali ni, tapi last sekali u-turn balik ke jalan dulu."

Sudah berazam setinggi gunung. Namun masih jatuh tergolek-golek ke bawah. Bazir peluh!

Eh, mana ada bazir peluh. Berpeluh itu kan sihat. Allah bukan pandang setinggi mana kita panjat, bukan lihat gunung berapa meter kita daki. Pastinya Allah melihat pada usaha-usaha kita mendaki. Nak ke tak nak?

Tergolek-golek?
Jika bukan izinnya Allah, memang semua itu tidak akan terjadi kan. Sengaja digolek-golekkan pada awalnya sebab mahu melihat sejauh mana kita bertahan dengan sakitnya. Tahu erti sakit, biar lebih berhati-hati. Hati-hati, realiti kehidupan itu bukan semudah igauan kita.
"Dan apabila Kami beri manusia merasai sesuatu rahmat, mereka bergembira dengannya (sehingga lupa daratan); dan jika mereka ditimpa sesuatu bencana disebabkan apa yang telah dilakukan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka berputus asa. Mengapa mereka bersikap demikian?) dan mengapa mereka tidak melihat (dengan hati mereka) bahawa Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (sebagai cubaan adakah orang itu bersyukur atau sebaliknya), dan Ia juga yang menyempitkannya (sebagai ujian sama ada diterima dengan sabar atau tidak)? Sesungguhnya hal yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman." [Surah Ar-Rum 36-37]
Rasa-rasa kalau dapat naik terus itu, rasa-rasalah kan ada tak rasa diri itu 'rendah' lagi? Atau sudah terpampang sana-sini, 'AKU SUDAH BERJAYA!' Snap satu gambar, post dekat facebook. Ramai LIKE! Adakah tu matlamat akhirnya. Pastinya tidak kan? Cuma kadang-kala perlu di POKE-POKE selalu.

OK bahasa facebook ^^'

Kembali kepada adegan golek-golek tadi, rasa sakit itu pengalaman itu kita mendaki lebih tinggi, dengan azam yang lebih melangit. Pengalaman itu menjadikan kita mendaki dengan penuh gaya! InsyaAllah.
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya tentang orang-orang yang berdusta."[Surah Al-Ankabut 3-4]
Namun kalau LESU?

OK memang tipu lah kan kalau kata tenaga masih di tahap optimum. InsyaAllah bagi arah-arah kebaikan itu ada banyak lorong. Cuba! Belum cuba belum tahu kan. Cuba lorong kebaikan yang lain, yang dapat jadikan kita lebih komited dan istiqamah. Apa yang penting? Cari! Tak cari tak dapat ^^'

Kalau dapat sampai ke puncak, ucaplah ALHAMDULILLAH, maka istiqamahlah.
Sia-sia kalau sudah sampai ke puncak, namun hati dan azam tidak teringin untuk memuncakkan kembali ISLAM yang syumul atas muka bumi ini.

Apabila sudah berada dalam zon putih, maka istiqamahlah. Sebar luaskan zon itu menjadi satu empayar yang besar. Besarkan kembali PALESTIN dalam peta dunia! InsyaAllah.

Bagi yang masih mendaki (seperti aku!) yang masih berada antara zon hitam-putih (seperti aku!), jangan sesekali putus harapan. Sesungguhnya hanya kepada-Nya letaknya segala pengharapan, moga-moga suatu hari nanti dapat bergelar tetamunya yang bergaya di sana. InsyaAllah.

Usaha!
Dan teruskan pendakian OK!

InsyaAllah.
Waallahu'alam.

Yang baik itu hanyalah daripada-Nya.
Akhir kalam FIKRAA berhenti untuk saat ini ^^

OK hmm....

Nak jadi baik, namun bertangguh.
Rasa-rasa boleh ke AIS BATU nak cair tapi masih dalam suhu -100 degree celcius? Freeze!

Letak dalam Teh Tarik panas sedap ni!
Bagi cair, biar dapat serap dalam ruh baik-baik ^^'


 

8/12/2012 OK tajuk lari daripada isi asal (maaf-maaf). Kulit dan isi berpisah tiada, akhirnya bakal bersatu semula ^^ Plan nak tulis 5-6 baris, lain pula jadinya ^^' Aduhai!

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

 
Blogger Templates