Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, October 28, 2014

Throwback (Part 2: Budak Medik)

Kisah budak medik itu ada macam-macam ragamnya, berbeza-beza al-kisahnya. Ada yang manis, pahit, masin dan pelbagai rasa bergantung kepada diri masing-masing. Tidak ada bezanya dengan budak-budak lain (budak-budak sangat ke). Saya pun salah seorang daripada budak itu dahulu, dan kini masih rindu untuk menjadi budak itu.

Antara yang MESTI ada dalam dialog budak medik ini,
"Anak/awak/kamu belajar dekat mana? Ambil bidang apa?"

Maka jawablah si budak ini,
"Saya belajar dekat UNIMAS, Sarawak/etc. Ambil bidang perubatan."

Antara respon yang ada,
"Jadi 'orang Sarawak' lah lepas ni, bawalah balik 'orang' sana."
"Wah! bakal doktor, hebat anak ni."
"Ooo...."

Ini realiti si budak medik. Atau spesifiknya, budak medik di UNIMAS.

Ada orang kata...
Budak medik ini seorang ulat buku, tetapi ada juga antaranya yang buat bukunya berulat sebab mula buka bila hendak dekat-dekat exam, sebab sebelum itu hanya bergantung pada slide lecture atau nota yang disediakan. Buku tebal-tebal letak tepi kecuali untuk dijadikan rujukan semasa membuat slide untuk seminar atau case presentation (ada 50% macam saya). Namun, ada juga yang sebaliknya.

Ada orang kata...
Budak medik ini tiada masa untuk bersosial, tidak ada masa untuk beriadah, berprogram sebab 24 jam di dalam bilik, rajin study. Study..study..study. Setiap malam stay up, tidak cukup tidur malam.

Mungkin bergantung pada diri sendiri bagaimana hendak manage diri untuk jadi insan yang lebih produktif. Juga dipengaruhi keadaan sekeliling, persekitaran dan sahabat seperjuangan.

Semasa di alam universiti dahulu, saya lihat junior-junior saya sangat aktif. Bersukan sana-sini, berprogram di hujung minggu. Sempat lagi pergi ke Taman Negara Bako, berenang-renang di air terjun, laut, ziarah ke Serikin untuk membeli belah untuk dibawa pulang ketika cuti perayaan. Memang tidak berhenti gerak! Bagi yang sedang praktikal di Sibu, sempat ke Bintulu, Miri, berbatu-batu jauhnya.

Saya pun tidak kurang gatal kakinya, pergi ke sana-sini. Al-maklumlah, ilmu itu perlu dicari. Maka, bertebaran mencari majlis-majlis ilmu yang ada. Terbang sana-sini bersama Abyadh (si putih yang banyak berjasa walaupun tidak mampu terbang). Ulang alik daripada Kuching ke Samarahan itu perkara biasa. Gunakan peluang yang ada selagi mana ada di Sarawak ini, selepas ini belum tentu dapat rasai pengalaman yang sama.

Yang paling penting, kena pandai bahagikan masa dan fokus dimana tidak campur-adukkan urusan belajar, personal, usrah, program luar dan sebagainya. Apabila mula tidak dapat, agihkan masa, mula rasai tekanan yang luar biasa, dan mula mengasingkan diri daripada semua perkara. Ya, saya pun pernah laluinya.

Soal study? Ya, terus terang, saya tidak reti stay up sebab memang mudah tertidur. Dan itu bukan cara saya study daripada dahulu hingga kini. Seorang yang suka membuat nota sendiri sejak daripada sekolah menengah sehingga ke alam universiti membuatkan saya perlu juga, mahu tidak mahu study setiap hari walaupun hanya satu fakta dengan sebaris ayat. Tetapi kadang-kala MALAS itu tetap ada (tak dapat lari). Buat nota tapi tidak study-study, maka terperap nota itu hingga detik-detik akhir sebelum exam.

Membuat nota dan study itu jauh sekali bezanya kerana orang yang buat nota ini belum tentu dia study. Dan orang yang study, memang sah-sah dia study kan, Nota adalah adjunct semata-mata, alat bantu belajar. Terpulang pada diri masing-masing, macam saya, saya tidak suka baca buku teks yang berjela-jela panjang ayatnya sedangkan faktanya hanya ada dalam 1-2 baris sahaja (itu saya, pastinya kita berbeza).

Ada course-mate yang tidak suka buat nota. Katanya, kalau buat nota sekalipun, dia tidak akan baca. Akhirnya, kena juga buka buku teks berkaitan (Ya, obviously kita berbeza). Ada juga yang menggunakan gadget masa kini dengan sepenuhnya iaitu dengan merakam, take a picture dan sebagainya.

Di sini, dikongsikan beberapa kaedah study, bergantung pada kesesuaian diri;
  1. Fokus semasa sesi pembelajaran -- study --study
  2. Buat nota, ulangkaji dengan menggunakan short notes atau mind maps
  3. Membuat rakaman semasa sesi pembelajaran -- dengar semula -- study
  4. Study group (adjunct) * tersangat penting!
  5. ...................
Jangan lupa, lecturers sentiasa berlapang dada untuk membantu. Bertanyalah, bertanyalah. Insya Allah mereka sentiasa sudi membantu. Kadang-kala boleh buat kita terharu dengan kesediaan dan kesudian mereka. Respect! Insya Allah di sana ada keberkatan dalam menuntut ilmu.

Fenomena lain si budak medik ini, segelintir pelajar bidang lain tidak suka dengan mereka ini. Ada yang kata mereka ini sombong (mungkin ada tetapi tidak semua), ada yang kata ini 'budget bagus' (orang kata, bukan saya) 'anak emas' dan sebagainya. Macam-macam anggapan. Apa sekalipun, berpijaklah di bumi nyata, kita semua adalah manusia biasa. Yang pasti ada khilafnya, tidak ada yang sempurna melainkan Yang Maha Pencipta.

Kesimpulannya, budak medik, bukan budak medik adalah manusia biasa. Tidak ada apa yang istimewa. Masing-masing ada peranan dalam kehidupan. masing-masing mampu menyumbang ke arah kebaikan.

Maka, berusahalah!

Moga entry ini memberi sedikit pencerahan.
Kita semua adalah sama, berstatuskan hamba :)

Kenapa guna 'budak'? Macam merendah-rendahkan sahaja. Tidak sama sekali! Budak itu hakikatnya sentiasa mahu belajar, daripada tidak tahu kepada tahu. Budak itu, tidak pernah putus asa, sentiasa mengambil peluang untuk mencipta kisah hidup mereka, sentiasa mengumpul tarbiyyah pengalaman untuk digunakan pada masa akan datang. Insya Allah.

Saya dahulu dan kini juga adalah seorang BUDAK :)

Moga bermanfaat!
Waallahu'alam.

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates