Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Saturday, August 22, 2009

Ahlan ya Ramadhan..Mukmin Terbaik

Assalamualaikum

Ya ALLAH telah sekian lama tidak menulis di ruangan ini. Kenapa? Sibuk sangatkah sehingga tidak mampu, tiada kesempatan lagi menulis. Gunalah masa lapangmu sebelum masa sempitmu. Itu yang dapat dipelajari daripada keadaan hidup kini.

InsyaALLAH ramadhan sedang kita jalani selama sebulan, bukan satu tempoh masa yang lama tetapi membawa seribu makna bagi mukmin yang mengharapkan rahmat dan keampunan ALLAH. Pintu rahmat dan keampunan ALLAH senantiasa terbuka luas buat semua hamba-hambaNya. Kealpaan dengan tipu daya dunia menyebabkan manusia itu alpa lagi lupa akan nikmat kurniaanNya. Di bulan penuh barakah ini, mari bersama-sama kita memperbanyakkan ibadah kepada Yang Maha Esa, yang mentadbir sekalian alam. Semoga bulan pentarbiyyah selama sebulan ini dapat mendidik diri kita menjadi hambaNya yang sentiasa bersyukur dan mencari redha ALLAH. InsyaALLAH.

Firman ALLAH:
"Kamu adalah ummat yang terbaik yang dilahirkan bagi manusia, kamu menyuruh kepada ma'ruf, dan mencegah kepada kemungkaran dan kamu beriman kepada ALLAH" (Surah al-'Imran : 110)

Jelas disini ALLAH menaiktaraf darjat hambaNya yang beriman, melakukan amar ma'ruf nahi munkar. Menjadi UMAT TERBAIK! Tidak mahukah kalian? 3 syarat buat hambaNya yang inginkan peningkatan dalam diri, membaiki kualiti rohani dan jasmani. Mewujudkan cabaran dalam diri menjadi ummat yang terbaik, insyaALLAH.

Firman ALLAH:
"Dan demikianlah Kami menjadikan kamu ummat wasatha supaya kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan rasul menjadi saksi atas perbuatan kamu" (Surah al-Baqarah :143)

Imam Ibn Kathir di dalam Tafsirul Quran al-Azim berkata, "wasatha dalam ayat ini bermaksud terbaik lagi gemilang" Juga digambarkan sebagai ummat yang bersikap adil sesama manusia. Manakala, di dalam al-Asas fit Tafsir, Said Hawa mentafsirkan 'ummatan wasatha' sebagai 'ummat yang terbaik lagi adil'. Ummat manusia merupakan sebaik-baik kejadian tetapi adakah kita bersyukur? Adakah kita sentiasa mengingati Pencipta kita? Manusia mudah alpa dengan kesenanga yang dikecapi. Beringat-ingatlah, hidup hanya sementara, akhirat penentu segalanya, baik atau buruk pada 'akhirnya'.

Sempena bulan yang penuh rahmah dan barakah ini, mari bersama-sama kita meningkatkan amal kebajikan dan menjauhi segala pantang larang ALLAH. Biarlah pentarbiyyahan yang sebulan ini dapat meninggalkan kesan positif dalam diri kita dan membuang sejauh-jauhnya sifat mazmumah yang selama ini menjadi amalan seharian kita. Ia sukar tetapi tidak mustahil. Sesungguhnya disisi ALLAH itu tiada apa yang mustahil.

Berusaha menjadi ummat terbaik! Waallahu'alam.


Alhamdulillah sekarang melangkah masuk ke Block ke-7 (Gastrointestinal System and Hepatobiliary Tract) yang pastinya menantikan cabaran demi cabaran. Semoga terus cekal menghadapi onak ranjau hidup ini. SELAMAT BERJUANG!

Kepada sahabat baikku, semoga kalian terus istiqamah di landasan ini dan jangan biarkan diri kita dikawal hawa nafsu semata-mata. Pelihara hati daripada mati, tingkatkan iman, jauhi larangan.

0 Buah fikiran:

 

IMPIAN

Tulisan ini [8:53] menyedarkan diri ini bahawa nasib itu kita tentukan atas aturan Allah, tidak harus leka dengan dunia.

Tulisan ini [17:72] membuka mata diri ini untuk melihat dunia dari kacamata Islam yang syumul.

Tulisan ini [35:5] meletakkan diri dalam zon berjaga-jaga dengan dunia agar tidak mudah terpedaya.

Tulisan ini [95:4] tidak akan sia-siakan ciptaanNya yang sebaik-baik kejadian, maka berbaktilah.

Dengan izin Pemilik jiwa,
Mencapai kemucak cinta Ilahi ke syurga hakiki.
Melengkapi sebahagian iman ini. Insya Allah.

Bergelar doktor Islami menuju rahmah nur jannah. InsyaAllah.

AZ-ZIARAH

Blog Archive

 
Blogger Templates